Schrijven

Schrijven?

Met schrijven bedoel ik het opschrijven van muziek. Dat kan een zelfbedachte melodie zijn, maar ook reeds bestaande muziek. Het opschrijven van een nieuwe nooitgespeelde melodie noem je "liedje schrijven" of met een duur woord "componeren". Een liedje heeft meestal tekst en is in beginsel eenstemmig, een compositie is veelal instrumentaal en kan meerdere melodieën behelzen en is vaak bedoeld voor een bepaalde bezetting.

Vrijheid

Het opschrijven van losse partijen voor een bepaalde groep instrumenten (bezetting) wordt arrangeren genoemd. Dit kan onderdeel zijn van een nieuwe compositie, maar ook bestaande nummers kunnen worden gearrangeerd naar iedere denkbare bezetting. Als je probeert zo letterlijk mogelijk het originele lied/muziekstuk na te spelen en daar partijen voor uitschrijft spreekt men eerder van transscriberen. Een arrangeur heeft dan ook een intrinsieke vrijheid om de muziek te bewerken.

Componeren

In het verleden heb ik een aantal compositie opdrachten gehad. Meestal met een bepaald thema of doel. Lees meer op de toets compositie.

Arrangeren

Dit is het regelen van bladmuziek van een bepaald nummer/stuk voor een bepaalde bezetting. Dit kan zijn voor popbands, showorkesten, bigbands of traditionele orkesten. Een simpele leadsheet kan natuurlijk ook.

Lied op Maat

Voor speciale gebeurtenissen wil je soms graag een speciaal lied. Als pianist heb ik al menig bruid(egom) begeleid bij het zingen van een lied tijdens het trouwen of het feest. Maar een lied van een ander is toch een beetje als een tweedehands trouwjurk. Een nadeel van een nieuw lied kan zijn dat het niet wordt herkend door het publiek, maar het grote voordeel is een blijvende herinnering.

Musical

Het mooie van een musical is dat de muziek de sfeer maakt die op dat moment in de tekst tot uitdrukking wordt gebracht. Ik heb de musicals ondergebracht in een apart hoodfstuk omdat ik musicals heb geschreven maar ook gearrangeerd.

Geluidswerken

Denk aan sfeer muziek/geluiden bij een bepaalde event of plek. Dit kan worden opgenomen of live gespeeld. Ook kunnen er op locatie bepaalde klanken worden opgenomen, en eventueel in de muziek worden verwerkt. Maar ook het maken van oefenmateriaal wordt hier besproken.

Muziekpapier zonder noten

Ter inspiratie en aanmoediging kan je hier alvast notenbalken zonder noten downloaden. Soms heb je een goed idee en geen leeg muziekpapier bij de hand. Onthoudt dan dat je hier terecht kan! Het zijn muziekblaadjes zonder noten in vioolsleutel, bassleutel en bas en viool sleutel gecombineerd, voor o.a. piano.Jan Doedens 06-49622926
Affiche 1

Affiche 2
Affiche 3

start logo

nieuws logo agenda logo email logo facebook logo twitter logo linked in logo

SPELEN

Burn Brigade
Soul d'Light
Dizzy Man's Band
Soulmen's Party
Jankan
LosBandos
Klezmerantics
Jan de Pianoman
SPELEN

Mojito del Son
Reverend Moses
& his Soul Disciples

The Borrle Boys
Dela Fosse Joint
Jan & Alleman
Overige overige
SCHRIJVEN

Compositie
Arrangeren
Lied op Maat
Musical
Geluidswerken
LEREN & DOEN

Workshops
Bandcoaching
Remix
Apart
Work-Session
PROJECTEN

SBSJazz
Jazztival
Kleine Projecten
Website
NIEUWS
AGENDA
CONTACT
PERSOON


Biografie
Discografie
CV & VAR
Gespeeld met