Compositie

Componeren is een duur woord voor het schrijven van een of meerdere melodieen. Toch gaat het bij een goede compositie om meer, de instrumentatie, harmonie, tegenmelodieen en contrapunt. Een singer/songwriter zou zichzelf geen componist moeten noemen, en de term componist is eigenlijk te ook groot voor mij. Zo ben ik ook muzikant en geen musicus. Toch ben ik wel thuis in de harmonieleer, en met name ook de moderne jazzharmonieleer. Hier heb ik gedegen les in gekregen op mijn Conservatorium opleiding, en praktiseer deze dagelijks met mijn arrangeer opdrachten. Door mijn ervaring in het popcircuit en latin bands ben ik ook thuis in de groovy sounds. Een mooie combinatie.

Opdrachten

Ondanks dat ik bijna dagelijks prachtige ideeën heb lukt het mij niet om gewoon te schrijven om het schrijven, als een echte componist. Dit heeft te maken met mijn duizendpoterigheid en een druk gezinsleven. Maar geef mij een opdracht en ik voer 'm uit. Door mijn pragmatische aard zijn composities goed te begrijpen, en vaak beeldend. Hier volgen een aantal compositie opdrachten en oordeelt u zelf:

Alkmaar 750

Ter opluistering van het in 2004 gevierde "Alkmaar 750 jaar" heeft de Big Swing Band mij de opdracht gegeven een "Alkmaar 750 suite" te schrijven. Deze bigband suite bestaat uit 5 delen, en geeft een sfeerbeeld van de stad Alkmaar. De delen zijn getiteld: Spaanse bommen, De Molen, Victorie, Payglop Broadway of Laat Maar en Friese Brug. Oftewel in het engels (wilde de uitgever graag): Spanish Bombs, Pete's Windmill, Victory, Payglop en Frisian Bridge. De suite is in z'n geheel, maar ook in losse delen te verkrijgen bij muziekuitgeverij Molenaar Edition. Friese Brug gaat over de hectiek in het verkeer bij deze brug, en hoe die plotseling stil komt te liggen omdat er een jachtje door de brug moet. Hier een stukje uit Friese Brug opgenomen door de Burn Brigade Bigband:


  Friese Brug - Burn Brigade Bigband  

Kaasmoeder

Om te vieren dat de kaasmarkt zijn 400ste editie had heeft de gemeente opdracht gegeven voor een kunstproject. Anna Mul en Sandra Schouten bedachten dat het na 400 jaar kaasvader (de naam voor de opperkaasdrager op dit folkloristisch Alkmaars evenement) het tijd was voor een kaasmoeder. Deze kwam er in roestvrijstalen karkas gevuld met kaas. Het hart kreeg een bijzondere plek.

Ik heb daarvoor een compositie mogen maken voor zes zangeressen die deze kaasmoeder van kaas muzikaal begeleiden op de Kaasmarkt met draadloze microfoons. De kaasmarkt heeft een prima geluidsinstallatie, waardoor dit bijzonder goed overkwam. Vincent van Taverne Productions, het geluidsbedrijf, was een paar snoertjes vergeten. De geluidopnames zijn daardoor deels nogal overstuurd. Dit is zoiets als een overbelichte foto. Het verschil met de foto is dat je een overbelichte foto nog wel goed kan krijgen maar een onderbelichte niet. Bij muziekopnames is dat net andersom. Toch heeft dat ook wel weer een apart effect.

Zinnenprikkelend

Voor het 10 jarig bestaan van de Schoorlse Kunsten, oftewel SchoK, heb ik de opdracht gekregen muziek te maken op een gedicht. Zeven dichters hebben gedichten gemaakt met als onderwerp "zinnenprikkelend". Samen met Jane de la Fosse hebben we het gedicht van Elly Stolwijk gekozen. Jane zingt, Ifor Baynes speelt op percussie het ochtendgloren en ik doe de piano bij Batatenmoes.


  Batatenmoes - Jane, Jan en Ifor  

Groovy Tunes

Om te illustreren dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft hier een paar groovy tunes die ik destijds gemaakt heb voor de band Reverend Moses & the Soul Disciples. Ze zijn live opgenomen, en je hoort alleen het thema. Lekkere catchy sounds.


  Belle Idee - Reverend Moses & the Soul Disciples  

  The Horse - Reverend Moses & the Soul Disciples  

Musical

Ook heb ik de muziek voor een aantal musicals geschreven. Meer hierover op de speciale Musical toets.

marge rechts Jan Doedens 06-49622926
Affiche 1

start logo

nieuws logo agenda logo email logo facebook logo twitter logo linked in logo
SPELEN

Burn Brigade

LosBandos
Klezmerantics
Jan de Pianoman
SPELEN

Mojito del Son
Reverend Moses
& his Soul Disciples

The Borrle Boys
Dela Fosse Joint
Jan & Alleman
Overige overige
SCHRIJVEN

Compositie
Arrangeren
Lied op Maat
Musical
Geluidswerken
LEREN & DOEN

Workshops
Bandcoaching
Pianoles
Trompetles
Improvisatie
Tarieven
PROJECTEN

Sing In
SBSJazz
Jazztival
Work Session
Website
NIEUWS
AGENDA
CONTACT
PERSOON


Biografie
Discografie
CV & VAR
Gespeeld met